Jdi na obsah Jdi na menu
 


O kastracích
 

Protože nemáme možnost zajistit plnohodnotný život všem koťatům, které jsou schopny kočky vyprodukovat, je naší povinností zabránit jejich přemnožení. Dlouhodobé oddalování říje nebo její potlačování hormonálními nebo jinými preparáty není zcela bez negativních dopadů na zdravotní stav zvířete. Solidní člověk, pokud nemá možnost zajistit klidný život všem potomkům koček, které chová, případně se o ně stará, zajistí, aby se nemohly rozmnožovat.

V současné době je jedinou plnohodnotnou metodou chirurgická kastrace, sterilizace, tj. odstranění pohlavních žláz, varlat nebo vaječníků. Provádí se v narkóze. U kocourů se jedná o malý zákrok, ranky se zhojí během několika dnů. U koček je nutno otevírat dutinu břišní, ovšem řez je malý a do týdne je kočka opět fit. Po určitou dobu po kastraci přetrvává pohlavní pud, zvláště u zvířat, která byla kastrována ve vyšším věku. Někteří kastrovaní kocouři nadále značkují a mohou krýt kočky v říji, ovšem bez následků. Povaha kastrátů se nemění, agresivita, pokud nebyla podmíněna sexuální konkurencí, se nijak výrazně nezmenší. Sklon k tloustnutí má na svědomí spíše chovatel. Kastrované kočky žijící volně nemají problémy s konkurencí jiných koček, myši chytají stejně jako dříve. Více se drží při domě, protože nemají potřebu si rozšiřovat teritorium. Moč kastrátů nemá tak výrazný pach.

I když kastrace kocourů i koček je technicky proveditelná v kterémkoliv věku ( v některých zemích chovatelé dávají z domu koťata již kastrovaná), je lépe kastrovat zvířata pohlavně dospělá, tj. ve stáří kolem jednoho roku. V té době si již zachovají typický samčí nebo samičí výraz, příliš brzy kastrované kočky jsou nohaté a poněkud neproporcionální. Vyšším věkem není kastrace limitována. Vliv kastrace na močové problémy kocourů je diskutabilní, vývin “úzké” močové roury časně kastrovaných kocourů nebyl rozsáhlými vědeckými pracemi potvrzen. Častější výskyt kamínků v moči kastrátů kocourů je spíše zapříčiněn nevhodným jednostranným krmením, překrmováním, nedostatkem tekutin a pohybu.

Kastrace rozhodně není poškozením kočky, krátký chirurgický zákrok v narkóze je menším zlem, než zabíjení nechtěných koťat nebo jejich ponechání těžkému osudu bezprizorních zvířat. V kočičích smečkách je obvykle “hlavou rodiny” kočka-kastrát. Kastrovaná zvířata se vystavují a soutěží v kráse mezi sebou.

V civilizovaných zemích jsou kočky žijící volně nebo polovolně všechny kastrovány, stejně tak kočky, které již nejsou vhodné k dalšímu chovu. Vždyť ani člověk nemá tolik potomků, kolik by jich byl schopen biologicky vyprodukovat. A že si kočka “neužije”? Vždyť i kočky mají i jiné životní radosti, než jen sex.

 MVDr. Květa Mahelková (Fauna č. 10/2003)

 

Před a po kastraci

 

Před kastrací by kočka / kocour 12 hodin neměli nic jíst, vodu pít může. K veterinárnímu lékaři si s sebou vezmeme i několik ručníků, na které kočku po kastraci položíme, jedním ji přikryjeme. Může se i několikrát po sobě počůrat nebo pozvracet, ručník pod ní často kontrolujeme a pomočený vždy hned vyměníme. Protože se kočka po narkóze motá a padá a mohla by si ublížit, necháme jí zavřenou v přepravce, i když se chvílemi bude budit a chtít ven. Pustíme jí teprve, až se pořádně prospí a nebude se motat. Doba, po kterou kočka po kastraci spí a odpočívá je individuální.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

POMOC

(Anonym:), 22. 7. 2013 16:34)

Dobrý den chtěla bych se zeptat od kolika let se můžou kastrovat kočky? Prosím odpovězte:(

Re: POMOC

(Petra - Mostecké kočky, 22. 7. 2013 22:23)

Ještě více o kastracích se dozvíte tady : http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kastrujte_/

Otázka

(Anna Kurová, 12. 7. 2021 13:52)

Můžou se od 1 roku kastrovat ?

Re: Otázka

(Petra, 12. 7. 2021 19:08)

Kočky od 5 měsíců, kocouři od 6. Jinak se kočky kastrují nejen kvůli početí, ale hlavně kvůli rakovině mléčné žlázy, vaječníků a dělohy.

Zkušenost

(Míša, 16. 10. 2013 15:45)

My jsme nechaly kastrovat jednu kočičku loni vše proběhlo v pořádku zhruba v jednu hodinu jsme ji tam odvezly a v sedm večer jsme si ji již vezly domů.Když jsme byly v práci hlídala jí mamka.Nejedla od předešlého večera po příjezdu domů si došla sama na záchod a dokonce si dala i svačinku :-) jediný problém byl z košilkou kterou se snažila si neustále strhat,ale nakonec to ač trošku poškozená přežila až do doby než doktor povolil sundat.Příští týden v úterý jde naše druhá kočička tentokrát máme dovolenou do pátku rozhodně je nechceme nechat doma samotné

Kočka

(Viktorie, 4. 7. 2013 20:02)

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat budeme 23.7.2013 dávat kastrovat kočičku ale bojím se o ni je možné že by se po narkoze neprobutila a za kolik dní by mohla jít ven??Nestratí mléko když má 3 týden koťátka??Dikuju za odpovědi

Re: Kočka

(Tereza, 6. 7. 2013 10:04)

Dobrý den, a konzultovali jste s veterinářem, že má tak malá koťátka? Obvykle se kočky nekastrují tak brzy po porodu. Každá operace je vždy potenciální riziko, ale kastrace je zákrok jednoduchý. Veterinář kočičku před narkózou vyšetří a poslechne si srdíčko, aby zjistil, jestli pro ni narkóza a zákrok nepředstavují velké riziko. Každá kočka se zotavuje individuálně, z mojí zkušenosti venkovní kočky druhý den již normálně fungovaly a do týdne už o kastraci svědčila jenom jizva a kočky byly jako dřív.

Re: Kočka

(viktorie, 6. 7. 2013 22:27)

děkuji za odpověď kočka když půjde na tu kastraci tak koťatka budou mít 1 měsíc a 1 týden tak by to mohlo být dobrý ale koupíme kočičí mlíko abysme je kyžtak dokrmili u veterinářky jsem četly v nějakých letáčcích že to existuje tak to chceme koupit v lekarně

prosim o radu

(jana, 6. 7. 2013 20:23)

Dobry vecer. Mam jeden dotaz ohledne kočičky po kastraci a nutnosti nošení košilky. Na výkonu byla minulý pátek dneska je to 8 dni. Rada bych ji již košilky chtela zbavit. Ranu si pri sundani olizuje. Stehy jsou vnitrni. Rana zatim vypada klidne, maximalne trochu odrena od jazyka, jinak čistá, klidná bez sekrece. Košilka už ji opravdu štve. :-):-):-)Dekuji za radu

vycházky

(Hanka, 26. 6. 2013 20:54)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po kastraci můžeme pustit kočičku ven proběhnout? Je třetí den a strašně mňouká a pláče, že se chce jít ven mrknout, ale bojím se, že si potrhá stehy. Děkuji

Re: vycházky

(Eva K., 27. 6. 2013 12:00)

Dobrý den Hanko,

3 dny je ještě brzy na vypuštění kočky ven, rána se teprve začíná hojit a máte pravdu, venku by mohla nějak špatně skočit, mohla by ještě hrozit i pooperační kýla, byla to přeci jen operace, nejlepší by bylo až po vyndání stehů, kdy i paní doktorka zhodnotí jizvu.

Vše o kastracích

(Petra - Mostecké kočky, 16. 5. 2013 14:19)

Lenko, všechno o kastracích byste měla najít na stránkách hodonínských koček : http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kastrujte_/

Kastrace kočičky

(Lenka , 14. 5. 2013 16:08)

Dobrý den, mám asi roční kočičku. Dne 3.5.2013 vrhla koťátka,za jak dlouho ji můžeme nechat kastrovat?? Předem děkuji za odpověď

kastrace kočičky

(Michaela, 15. 9. 2012 12:18)

Dobrý den,
mám roční kočičku za chvilku ji bude rok a dva mesice a uvazuju o kastraci ale bojim se že se z nakozy neprobere:(, pracuji v baru tak nevim zda bych se ji mogla po kastraci venovat jako myslim ti m byt s ni par dni doma i pres den.Nevite kolik tak stoji kastrace?

Re: kastrace kočičky

(Petra,Most.kocky, 15. 9. 2012 16:07)

Michaelo,napiste mi na mejl : info@mosteckekocky.cz a ja Vam odpovim na vsechny otazky.

kastrace kocourka

(Jarka, 30. 7. 2012 9:50)

Dobrý den, můj kocourek je 5dní po kastraci, od včerejšího večera jsem našla na podlaze zapáchající kapky, je možné, že se jedná o "značkování" děkuji za odpověd

Re: kastrace kocourka

(Petra - Mostecké kočky, 30. 7. 2012 20:46)

Zdravím,
možné to je, ale je ještě asi brzy dělat závěry. Po kastraci značkuje asi 5% kocourů a já mám jednoho doma :) Naštěstí to udělá jen vyjímečně.

pár tipů

(Tereza, 24. 3. 2012 18:22)

Přidám ještě vlastní zkušenost. Kočky je lépe nechat o vodě 24 hodin předem. Dnes jsem nechala kastrovat dvě kočky, které nejedly asi 16 hodin a jedna hodně zvracela při uspávání před operací a druhá, když se probírala z narkózy. Obě ještě měly plný žaludek. Po operaci dáme kočce najíst až druhý den, vodu může. Zákrok od přinesení k veterináři do odnesení spící kočky trvá cca 45 minut. Asi půl hodiny trvá, než se kočka začne zvedat a snažit se chodit. Při probírání z narkózy je hodně bázlivá, nečekejte, že si lehne a bude chrnět, spíše se bude snažit utíkat a přitom si může ublížit, protože neodhadne, co v tu chvíli zvládne a co ne. Je proto opravdu vhodné držet jí několik hodin po operaci v kleci/přepravce. Asi za deset dní se vyndavají stehy. Pohled na kočičku po operaci není veselý, ale je to jen jednou za její život, tak směle do toho ;)

Re: pár tipů

(Petra - Mostecké kočky, 24. 3. 2012 22:40)

Musím Vás opravit, Terezo. Ono velmi záleží na tom, co kočka jedla a jak těžce nebo lehce stravitelné to bylo, že to ještě po 16h zvracela. My kastrujeme kočky už několik let, byly jich desítky a zpočátku jsme kočkám dávali před kastrací hladovku 24h, ale vždy spíše zvracely z toho, že jim bylo velmi špatně z hladu. Naše paní doktorka nám poradila, že stačí před kastrací 12h bez jídla, jen o vodě a je fakt, že už nikdy žádný problém nebyl. To samé radíme i různým lidem a nikdy nám nikdo neříkal o zvracení.

Re: Re: pár tipů

(Tereza, 27. 3. 2012 20:29)

Měly granule (značkové), nic těžce stravitelného.