Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matěj, 5let, kastrovaný, do bytu

20. 1. 2016

20151223_121333.jpgMatěje si pořídila jako malé kotě stará paní, v té době jí bylo 86let. Nenechala si to od příbuzných vymluvit, muselo být po jejím. Nebudu psát o tom, že si měla vzít z útulku starší kočku vzhledem k jejímu věku, atd. Je to logické, ale staří lidé dokáží být umínění a někdy je s nimi těžké pořízení. Pak to ale může dopadnout jako v tomto případě. Kastrovaný Matěj sice je, ale nebyl nikdy očkovaný, v očkovacím průkazu má pouze záznam o odčervení z doby, kdy byl ještě kotě. Už jen to svědčí o tom, že péče o něj měla být více pod dohledem příbuzných. Dnes je paní už nějakou dobu na NNP (dříve LDN). Předtím sice s kocourkem byla doma, ale byla asi půl roku upoutaná na lůžko a prakticky o sobě nevěděla. A tak byl Matěj dlouhou dobu vlastně úplně sám. Volal mi kvůli němu jeden z příbuzných, který měl v sobě ještě trochu citu, jinak ostatní byli pro to dát Matěje uspat. Tohle nikdy nepochopím - majetek si příbuzenstvo rozebere, ale zvíře se nikomu nehodí. Takže buď je vyhodí, dají do útulků nebo je nechají navždy uspat. Kocour, který je absolutně nenáročný, by jistě každému z nich strašně překážel. Nikdo už se nezamýšlí nad tím, že ho stará paní měla ráda, že to jednou může být taková živá památka na jejich maminku, babičku, prababičku nebo čím vším ona byla...Prostě měl Matěj smůlu, a to už odmala, kdy neměl adekvátního společníka - kočičího kámoše. Být sám se svou nepohyblivou a nevnímající paničkou 24hodin denně asi pak taky nebylo povzbuzující. Zatím o něm víme jen to, že se před cizími schovával, ale se starou paní byl kamarád, spával s ní i v posteli. Další o jeho chování teprve musíme zjistit, proto bude pár týdnů v "Přednabídce". Když jsem ho přinesla k nám, dala jsem ho do klece do pokoje ke koťatům. Matěj v ní vyváděl tak strašně, že jsem z toho měla husí kůži. Mazala jsem dolů vrátit přepravku a po návratu jsem našla všechny kočky vyděšené k smrti. Matěj už seděl, dýchal jak závodní chrt v cíli a měl krvavý nos. Asi to nebyl dobrý tah s tou klecí, ale tohle by nečekal nikdo, nechtěla jsem riskovat, že třeba napadne koťata. K těm se chová neutrálně, prckové mu lezli do klece na ochutnávku jeho jídla a on je ignoroval. Ležel několik hodin ve stejné poloze v pelíšku, dokud jsem ho nepřestěhovala do boudičky, kde se může schovat. Zatím nepoužil WC, nejí a nepije. Jedna věc je na něm zajímavá. Je hodně velký, pán říkal, že váží snad osm kilo, ale to se mi moc nechce věřit, i když těžký byl hodně. Je jedním z největších kocourů, které jsem kdy viděla. A taky má hodně široký nos, jsem zvědavá, jestli si na něj nechá dát někdy pusinku :) Do budoucna bychom pro Matěje chtěli jen to nejlepší, aby i on poznal, že život může být i hezký a prožil další léta života bez nekonečně dlouhých hodin o samotě. Přišel k nám den před vánoci a my bychom si moc přáli, aby o těch příštích měl už nový domov.

25.12.2015 Matěj se nejspíš bojí vylézt z boudičky, takže se vyčůral v ní do molitanové podložky, kterou měl pod sebou. A když už jsem mu podložku musela vyměnit a jeho vytáhnout z boudičky, řekla jsem si, že si ho vezmu chvíli na klín. Nijak se nebránil, ale hlavu schovával pod ruku, utéct nechtěl. Střídavě jsem ho všude hladila a drbala a povídala mu, jak se jednou bude mít krásně a že to už bude o něčem jiném, už nebude nikdy sám. Škoda, že mi nerozumí a trápí se dál :( Do dnešního večera nejedl ani nepil. Vodu dostal stříkačkou a ještě snědl tekutý pamlsek od Miamor. Nechal si všechno dát bez problémů do tlamky, olizoval se.

8.1.2016 Matěj už je volně mezi koťaty. Po týdnu se konečně vykadil a sám pije, papá jen granule anebo vypije vodu z kapičky. Občas se přikrčený projde po pokoji, ale spíše nevylézá. Okupuje boudičku, kam jsem už párkrát sáhla a on mě škrábnul. Nedělá to ale vždycky, zjistila jsem, že mu nemůžu sáhnout na jiné místo než na hlavu a krk. Dále už zpozorní a začíná vrčet. Hlavu ale nastavuje, kde chce drbat a hodně nahlas vrní. Vrní ještě třeba deset i více minut po tom, co jsem ho hladila :) Koťat si nevšímá, můžou k němu do boudičky, leží vedle něj.

V sobotu 20.2. našel nový domov kocour Matěj. Bydlet bude u Teplic v domku u lesa, ale bez přístupu ven. Čekali na něj kamarádi Bolek, Bublík, další dvě kočičky a malý hodný pejsek.

Zpráva a fotky z nového domova Matěje ve fotogalerii.

 

Náhledy fotografií ze složky Matěj