Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                               

                                           O nás

Je nás jen několik málo lidí, kteří jsme se rozhodli ve svém volném čase starat se o opuštěné kočky z ulic. Napřed jsme je před pár lety jen odchytávali, dávali vykastrovat a vypouštěli zpět do své původní lokality. Občas se ale u skupinky plachých koček vyskytla i kočka mazlivá, která se nikoho a ničeho nebála a nechala se od nás pohladit. Vzali jsme si jí tedy buď já nebo některá z kolegyň ke svým kočkám domů, vyléčili, naočkovali a zkusili jí nabídnout po inzercích. Časem jsme ale takových mazlivých kočiček a koťátek, které byly venku velmi bezradné, nacházeli stále víc. Zlým lidem je nejspíše úplně jedno, že kočku, která byla zvyklá v bytě, vyhodí ven třeba do krutých mrazů. A to z různých důvodů, nejčastější je, že kocour začne značkovat nebo kočka mrouskat. Nejsou ochotni dát za kastraci ani korunu, přitom dnes to již není vůbec nákladná záležitost. A hlavně to není nic proti přírodě, což bývá nejčastější výmluvou. Proti přírodě je topení koťat, trávení koček a vůbec jejich zabíjení různými způsoby, pokud jsou kočky přemnoženy. Včasná kastrace je jediný způsob, jak zabránit jejich množení, přemnožení, strádání v hrozných podmínkách, ale i týrání.

Tenkrát před lety jsme se rozhodli založit si vlastní sdružení (dnes spolek). Nemáme však žádné vlastní prostory, jako mají např. městská zařízení, kočky máme v bytech svých. Má to ale i své výhody, kočky s námi žijí navolno, v žádných klecích, naučí se chování v běžných domácnostech. Jsou všechny naučeny čistotnosti.

U nás jsou i kočičky nemocné nebo takové, které už u nás zůstanou, protože jsou tak nervově labilní z prožité ošklivé události v životě, že by se jim dalším přesunem ublížilo - např. Béďa.

O kočičky se postaráme, jak nejlépe v rámci možností dovedeme, avšak máme pro ně jen omezenou kapacitu míst. Pak další můžeme přibírat, až nějaké z těch stávajících najdou nový domov.

Nemáme od města pro náš spolek žádné dotace, práci kolem koček provádíme bezplatně ve svém volném čase. Jídlo a ostatní potřeby, pomůcky a veterinární péče se hradí z peněz, které nám pro tyto účely darují hodní lidé. Například si virtuálně adoptují některou z koček a měsíčně jí posílají libovolnou částku na náš bankovní účet. Někteří jim zase nakoupí konzervy, granule nebo pamlsky a přivezou jim je anebo pošlou.

Na našich webových stránkách má každá kočka svůj profil, kde se snažíme popsat její povahové vlastnosti, co má a nemá ráda, jak tráví svůj čas a ke komu by se nejvíce hodila. Má i svojí malou fotogalerii. Vážným zájemcům můžeme na požádání poslat i pár dalších fotek, popř. informací o konkrétní kočce. Rádi zájemcům pomůžeme pro ně vhodnou kočku vybrat.

Velmi nás těší, když od nás odejde do nového domova kočička a noví páníčkové nám napíší, že jsou s ní moc spokojeni a pošlou její fotky, ze kterých lze vidět, jak je i kočička spokojená. Tak to má být - šťastný konec :)

Nejméně zájemců je o tzv. neatraktivní - obyčejné kočky. Jedná se o kočky s černým zbarvením kožíšku, černobílé, ale i klasicky mourovaté. Takové u nás zůstávají i několik let, např. Krtek, Ája a další. Přitom to jsou kočky jako ostatní, jsou moc milé a hodné, taky čistotné a rády by též našly nový domov. Jen neměly to "štěstí" a Pán Bůh jim nadělil obyčejný kožich. Skoro žádný zájem pak není o kočky starší. Kočka se může dožít věku přes 20 let, takže je s podivem, že pětiletá, zdravá a bezproblémová kočka nikoho nezaujme. V novém domově si zvykne stejně lehce jako jiní, navíc člověk už ví, co od ní může povahově očekávat.

Okolo všech kočiček dohromady je spousta práce, některá nejde moc vidět, ale je velmi nutná. Uvítali bychom určitě nové zájemce, kteří by dokázali občas pomoci ve svém volném čase například s vyčesáváním koček nebo úpravami bytu pro kočky. Také uvítáme pomoc v podobě šikovných rukou - háčkování, šití myší a jiných hraček, jednoduchých podložek nebo pelíšků a věcí pro kočky i jejich páníčky např. pro prodej na výstavách. Předlohy i materiál můžeme dodat.


A na závěr jeden názor. Kdysi mi někdo řekl na to, co ve volném čase dělám, toto : Kočky ! Takových u nás je ! A následovalo mávnutí rukou. Jenže já si zrovna myslím, že i kdyby jich mělo být venku milion, tak proč nepomoci třeba jen jedné ? Proto taky velmi oceňuji snahu jednotlivých lidí vzít si domů nalezenou kočičku z venku. Dokazuje to, že spousta z nás má ještě cit na tom pravém místě.

Petra Černá, předsedkyně O.S. Mostecké kočky