Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co kočka potřebuje  :

Krmivo

- na trhu je řada kvalitních krmiv. Není dobré kupovat levná krmiva v supermarketech, nejsou kvalitní, neobsahují potřebné živiny a tudíž neprospívají zdraví koček. Toto platí nejen pro granule a konzervy, ale i pro pamlsky pro kočky. Při výběru krmiva bychom měli také zohlednit  věk, hmotnost a spotřebu energie kočky. Po celý den by měla mít kočka k dispozici misku s čerstvou vodou.

Tráva, trávící pasty

- při olizování, čištění srsti kočka spolkne chlupy, které se hromadí v jejím žaludku. Potřebuje proto trávu (oves, pšenice), která podporuje dávení a zvracení, aby se kočka chlupů zbavila. Bytovým kočkám je vhodné pořídit pastu proti smotkům chlupů, která napomáhá tomu, aby chlupy prošly trávícím traktem a nehromadily se v žaludku

Misky

- na vodu, na suché, na mokré krmivo. Misky udržujeme v čistotě.

- k dostání jsou plastové, porcelánové, nerezové, keramické, skleněné. Miska by neměla mít vysoký okraj, aby kočka mohla pohodlně jíst.

WC a lopatka

 kryté, bez krytu, malé, velké, s filtrem nebo bez filtru

- v bytě by mělo být tolik záchůdků, kolik je koček.

Stelivo

- existuje mnoho druhů steliv. Hrudkující, nehrudkující, silikagelová, kukuřičná, kamenná, dřevitá.

- nám se nejlépe při  větším množství koček v bytě osvědčilo stelivo Cats Best ÖkoPlus, pořizovací cena sice není nejnižší, ale vydrží několikrát déle než levná steliva. Vyplatí se hlavně proto, že krásně hrudkuje, nemusí se vyměňovat, pouze se přisypává a ani po delší době používání nepáchne.

Škrabadlo

- kvalitní škrabadlo je pro kočku velmi důležité, potřebuje si denně brousit drápky Pokud škrabadlo nemá, zkouší si drápky brousit o nábytek či stěny.

Pelíšek

- kočička by měla mít svůj pelíšek na místě, kde není průvan ani netáhne, kočky mají moc rády teplo.

Hračky

- plyšové, sisalové, gumové,l átkové, plastové, vrtící, pískací, stojící  - myšky, míčky, různá zvířátka nebo pérka na prutě. S tím vším si kočky rády hrají.

Hřeben nebo kartáč na srst

- vyčesávání srsti je důležité u dlouhosrstých koček, ale i u koček domácích, a to obzvláště na jaře v době línání

 

Co kočka nesmí :

- kravské mléko - kočka není schopná ho strávit, protože obsahuje laktózu a mléčný cukr. Pití mléka může vést k poruchám trávení i imunity

- slané, mastné výrobky, uzeniny, salámy, solené sýry, paštiky  - sůl poškozuje játra a ledviny, masné výrobky a olej poškozují trávení a vedou k obezitě a různým nemocem ( poškození močových cest, srdeční poruchy, kornatění tepen )

- kakao a čokoláda - působí toxicky

-kočce nepodávejte těstoviny, pečivo, brambory, vepřové maso, zbytky od oběda

 

Co je pro kočku vhodné :

- mléčné výrobky - vanilkový Bobík (bez éček),z akysaná smetana, tvaroh, bílý jogurt, sýr, kozí mléko. Mléčné výrobky by se neměly objevovat v jídelníčku často.

-vejce - z vajec by kočky měly dostávat pouze žloutek nabo vejce tepelně upravená

- pravé máslo - pouze občas a malý kousek, obsahuje vitamíny A, D, E, K.

- přemražené syrové maso - alespoň 48 hodin v mrazáku, hovězí, telecí, krůtí, králičí, kuřecí

- vnitřnosti pouze občas - játra, srdíčka

-porce masa, která kočce stačí, je velká jako myš. Je dobré mít takové porcičky připravené v mrazáku. Z masa neokrajujeme blány, chrupavky, tuk, kůži.

- vařené maso - hovězí, telecí, krůtí, králičí, ryby. Rybou se nedoporučuje krmit více než jednou týdně.

 

Co je pro kočku nebezpečné :

- jedovaté pokojové rostliny (např.cykas, diefenbachie, dracéna, africká fialka, kaktus, fíkus a mnoho dalších). Jedovaté jsou i některé řezané květiny do vázy.

- ostré a drobné předměty, nitě, jehly, špendlíky, gumičky, polystyren, staniol (alobal), molitan

- rozpálená plotna - po vaření na ni dáme hrnec s vodou

 - žehlička

- chemikálie, saponáty (kočka vypije všechno)

- volně položené léky

Kočce zásadně nepodáváme žádné lidské léky (paralen, acylpyrin atd.). Jsou pro ně smrtelně jedovaté !!!

Pozor na jakékoliv přípravky obsahující permethrin !!! Jsou pro kočky vysoce toxické např. Difusil, Orthosan, Arpalit, i když je na něm uvedeno, že je pro kočky, použití je smrtelné !