Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zabezpečte svá okna a balkóny

 Pořiďte si na okna a balkóny ochranné sítě. Nevěřte, že kočku uhlídáte, že z okna nebo  balkónu nevypadne. Dříve či později se to stane. Ti, kteří důležitost sítí podcenili, na tento zážitek jen těžko zapomenou a sítě si pořídí, pokud již není pro kočku pozdě. Kočka se může ohnat po hmyzu, ptáčkovi, může se něčeho leknout a neštěstí je tady. Mně osobně se stalo, že sousedka nad námi klepala deku a kočky se tak lekly, že na balkóně vrážely ve zmateném běhu do zdi nebo se zastavovaly až o síť. Ta tam nebýt, tak některé spadly :( Při pádu se může těžce zranit a mít trvalé následky až do smrti nebo může na následky zranění i zemřít. Pokud jí lidé hned nenajdou, může se kočka odplazit do křoví, trávy a tam umírat ve velkých bolestech. Jestliže je okno nízko, kočka uteče a majitel se již nikdy nemusí dozvědět, jak a kde skončila. Pro bytovou kočku je venku mnoho nebezpečí, auta, psi, zlí lidé, bazény, atd.

K zabezpečení oken nestačí sítě proti hmyzu. Kočky je mohou drápem rozpárat. Speciální sítě lze objednat u firem, např.K9, Aleza.cz nebo si je zakoupit v internetových obchodech a přidělat si je sami. Ovšem nedoporučujeme kupovat síť průhlednou neboli transparentní, jelikož je neskutečně slabá a prokouše jí ihned i velmi malé kotě. Lidé se často bojí, aby síť nebyla moc vidět, ale i černá nebo tmavozelená je málo bijící do očí v patrech nižších. Ve vyšších patrech je téměř neviditelná. Já sama mám nejlepší zkušenost se sítí zpevněnou drátkem.

 

Nebezpečné jsou také okenní ventilace - výklopná okna, kde hrozí nejen oběšení, uškrcení kočky. Často slýcháme, že ..."ale naše kočka si toho otevřeného okna vůbec nevšímá"...jenže jednou si všimnout může, stejně jako si "poprvé" všimly dnes již mrtvé nebo zmrzačenné kočky :( Dobrá věc je umělohmotná pojistka na okno, kterou snadno přiděláte. A že se do plastových oken nevrtá ? Nesmysl, okna nám mají sloužit, navrtáním čtyř dírek nic nezkazíte. Můžete tak regulovat šířku otevření okna. Tahle šikovná věcička se dá koupit v Baumaxu, OBI atd. Stojí kolem 40,-kč. Připevněte jí do výšky, která znemožní kočce s pojistkou manipulovat.

otevřeno

 

 

 

 

 

 

 

 

Tohle se vůbec nemusí stát

mrtvá kočka

 

 

 

 

 

 

 

článek

Kocour uvázlý v okenní ventilaci

 

Další možností je zakoupit si ochranné špalky do výklopných oken nebo mřížky.

 

 

Názorné ukázky upevnění bezpečnostní sítě na balkóně z našeho depozita zde. Nedoporučujeme kupovat síť průhlednou neboli transparentní, jelikož je neskutečně slabá a prokouše jí ihned i velmi malé kotě. Tato síť je vhodná tak nejvýše proti holubům. Lidé se často bojí, aby síť nebyla moc vidět, ale i černá nebo tmavozelená na balkónech je málo bijící do očí v patrech nižších. Ve vyšších patrech je téměř neviditelná. Já sama mám nejlepší zkušenost se sítí zpevněnou drátkem.

Po obvodu balkónu jsou vyvrtány díry, do nich (v hmoždinkách) jsou zašroubována očka, kterými je protaženo ocelové lanko na koncích uchycené karabinou. Síť je k lanku přichycena plastovými pásky. Plastové pásky ovšem vlivem počasí mohou popraskat, takže se musí často buď měnit nebo přidávat vedle stávajících nové. Ideální je si udělat sami očka z pevného drátu a těmi síť k lanku připevnit. Vše k dostání v OBI, Baumaxu či Obexu (v Mostě za hotelem Domino - internát).

 ocelové lanko a šroubovací očka

 

 

 

 

 

 

 

Sítě, které jsou vzhledem k vlastnostem vhodné jak proti vniknutí hmyzu do bytu, tak proti vypadnutí kočky z okna. Pouze u větších plemen koček, která mají sílu, jsou spíše nevhodné, jelikož jí mohou drápem roztrhnout. Síť je v rámu, který je nasazen v plastovém okně, upevněn kličkami. Rám nepřekáží v otevírání či zavírání okna, může být v okně umístěn i celoročně. Je cenově velmi dostupný - kolem 500,-kč.

 

Prodej a montáž horizontálních i vertikálních žaluzií - výroba a montáž sítí proti hmyzu do oken a dveří

sítě

sítě 2

 sítě 3

 

 

 

 

 

Kontakt na firmu, která také provádí montáž těchto sítí  :

http://www.az-montex.cz/

 

 

Okno 2Okna 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Rám se sítí na zaskleném balkóně

Stačí si nechat vyrobit prázdný rám a místo skla dát pletivo.

dscf0001.jpgdscf0002.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

isabel

(isabel, 21. 1. 2012 21:16)

Děkuju ted vim že to mam do bytu dat.Pořad někomu pomahate gogle ja mám 2 pro kocourka .Proto aby se o něm něco rozvěsděla.Jsou to krasna stvořeni že mi chcem mít stou dlouhou srst.